TO ΡΙΓΑΝΟ..ΜΑΖΕΜΑ..
Aφθονη
η ρίγανη στο χωριό μας , όχι μόνο άφθονη αλλά και εξαιρετικής ποιότητας
, ιδιαίτερα αρωματική. Φυτρώνει παντού από μόνη της , την ποτίζουν οι
βροχές της Άνοιξης και καθώς δεν την τρώει κανένα ζώο χορτοφάγο
περισσεύει και για μας. Ευχάριστη απασχόληση το μάζεμα της, κίνητρο για
άσκηση για τους νέους, να περνά η ώρα για τους πιο μεγάλους. Προσωπικά , το ριγανομάζεμα ήταν και είναι μιά
πραγματική..απόλαυση , ένα όμορφο διάλειμμα στην καθημερινότητά μου ,
χώρια που αυτή η ίδια η μυρωδιά της ρίγανης με συναρπάζει..με
..τρελαίνει…
Πάνε όμως μερικά χρόνια τώρα ,
που χρόνο το χρόνο η ρίγανη …χάνεται , και φυσικά δεν χάνεται από..μόνη
της , όοοχι , εμείς την εξαφανίζουμε , με τον τρόπο που τη μαζεύουμε ,
μάλιστα , γιατί οι περισσότεροι από μας , δεν κόβουν τα κλωναράκια αυτού
του υπέροχου αρωματικού φυτού μας , όοοχι , ΤΟ ΞΕΡΙΖΩΝΟΥΝ Ο0ΛΟΚΛΗΡΟ ,
με αποτέλεσμα , χρόνο το χρόνο τα φυτά να λιγοστεύουν ..
Έτσι τους
καλοκαιρινούς μήνες εμφανίζονται συχνά - πυκνά οι χωριανοί μας να
επιστρέφουν κρατώντας το λιγότερο ένα ματσάκι ρίγανη. Όμως η ρίγανη πέρα
από το άρωμα προσφέρει ένα σωρό άλλα χρήσιμα συστατικά . Περιέχει
πλήθος αιθέριων ελαίων προεξαρχόντων των thymol και carvacrol, που έχει
βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών προφυλάσσοντας
τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Παράλληλα η ρίγανη εμφανίζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα δύο συστατικά της, τα thymol και carvacrol, εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και μάλιστα πειραματικά δεδομένα δείχνουν εντονότερη αντιοξειδωτική ικανότητα ακόμα και από δύο συνθετικά παρασκευασμένα αντιοξειδωτικά (BHT και BHA) που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στα συσκευασμένα κρέατα.
Μπορεί οι παλιοί να μη γνώριζαν ότι το κρέας που έτρωγαν περιείχε νιτρικά που συνδυαζόμενα με τις αμίνες του στομάχου δημιουργούσαν νιτροζαμίνες που είναι εν δυνάμει καρκινογόνες ουσίες, ενώ παράλληλα βάζοντας ρίγανη στο κρέας , προστάτευαν τον οργανισμό από την παραπάνω συμπαιγνία. Ριγανίζοντας λοιπόν το κρέας όχι μόνο του δίνουμε γεύση, αλλά τονώνουμε και τη θρεπτική του αξία. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι η ρίγανη έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο.
Παράλληλα, η ρίγανη αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα καθιστώντας ακόμα αρμονικότερη έως και ιδανική τη σχέση ρίγανης-κρέατος.
Αλλά δεν ειναι μόνο το κρέας που νοστιμίζει η ρίγανη , για δέστε τη χωριάτικη σαλάτα λουσμένη στη λαδορίγανη, η τα ψάρια με λαδολέμονο και τόσο άλλα φαγητά όπου χρησιμοποιείται αυτό το εξαιρετικό βότανο.
Η ποσότητα φυτικών ινών που παίρνουμε βάζοντας ρίγανη στη μερίδα της μπριζόλας που τρώμε είναι περίπου 1 γρ, ποσότητα σχετικά μεγάλη αν αναλογιστούμε ότι ο μέσος άνθρωπος δύσκολα ξεπερνά τα 8-12 γρ/μέρα όταν η συνιστώμενη πρόσληψη φτάνει τα 30 γρ.
Ερχόμαστε λοιπόν το καλοκαίρι στο χωριό, κάνουμε τις πεζοπορείες μας, μαζεύουμε και τη ριγανούλα - φάρμακο, τη στεγνώνουμε, την τρίβουμε , τη φυλάμε σε ένα βαζάκι και είνα πάντα έτοιμη για χρήση και να έχουμε την υγειά μας!
Συνταγές με ρίγανη
Σάλτσα με ρίγανη, θυμάρι, μέλι και ελαιόλαδο
Υλικά:3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυ¬κού θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυ¬κού ρίγανη
½ κουταλιά της σού¬πας μέλι
1 κουταλιά της σού¬πας χυμό λεμονιού
2-3 σταγόνες χλιαρό νερό
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ χτυπάτε με το σύρμα των αβγών το ελαιόλαδο με το μέλι, το χλιαρό νερό και το λεμόνι, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Ρίχνετε αμέσως τη ρίγανη με το θυμάρι και συνεχίζετε το χτύπημα της σάλτσας για 3-4 λεπτά.
Περιχύστε με τη σάλτσα αυτή ψητό η καπνιστό γουρουνόπουλο.
Γαύρος ριγανάτος
Για να τον φτιάξουμε θα χρησιμοποιήσουμε.
Υλικά:
1 κιλό γαύρο
1 ποτήρι νερό
1/2 ποτήρι του κρασιού λάδι
2 κ.σ. μουστάρδα
1/2 κ.γ. ρίγανη κοφτό
2 γουλιές σκόρδο ψιλοκομμένες
μισό λεμόνι
αλάτι
και ένα μεγάλο τηγάνι
Για όποιον θέλει μπορεί να προσθέσει και 1-2 μικρές καφτερές πιπεριές
Εκτέλεση:
Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε το νερό, το λάδι, τη ρίγανη και το αλάτι. Αφήνουμε να ζεσταθεί και προσθέτουμε την μουστάρδα ανακατεύοντας με ένα πηρούνι για να διαλυθεί.
Έπειτα τοποθετούμε τον γαύρο τον οποίο έχουμε καθαρίσει προηγουμένος και το σκόρδο.
Αφήνουμε να βράσει για 5-6 λεπτά ώς να χυλώσει το ζουμάκι του σβήνουμε την φωτιά και στίβουμε
το λεμόνι.Σερβίρουμε σε μία πιατέλα .Λεμόνι μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερο στο πιάτο μας, αναλόγος του πόσο ξινό το θέλει ο καθένας.
Κοτόπουλο λεμονάτο με φέτα και ρίγανη δια χειρός Ηλία Μαμαλάκη
Γιορτάστε οικογενειακώς την Γιορτή του Πατέρα την προσεχή Κυριακή και
μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά για το μπαμπά της οικογένειας ένα κοτόπουλο
λεμονάτο με φέτα και ρίγανη δια χειρός Ηλία Μαμαλάκη.Yλικά:
1 μεγάλο κοτόπουλο κομμένο σε μικρές μερίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού Ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο λευκό κρασί
250 γρ. φέτα
Χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις μερίδες του κοτόπουλου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Ρίχνετε μέσα τα κρεμμυδάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνέχεια.
Σβήνετε με το κρασί, αλατίζετε, πιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για περίπου 45-60 λεπτά και μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλη η σάλτσα. Ανοίγετε τη κατσαρόλα και ρίχνετε τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε, ρίχνετε τη φέτα και τη ρίγανη. Κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρετε το φαγητό ζεστό συνοδεύοντάς το με πατάτες τηγανητές.
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό χοιρινή τηγανιά
- 2 κρεμμύδια σε φέτες
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- ¾ φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι κρασί λευκό ξερό
- αλάτι
- πιπέρι
Διαδικασία συνταγής
- Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κρέας και σοτάρουμε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα απ' όλες τις πλευρές.
- Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μερικά λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και 1 ½ φλιτζ. καυτό νερό.
- Κλείνουμε με καπάκι το τηγάνι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου.
- Βγάζουμε το καπάκι, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μείνει στο τηγάνι το κρέας με το λάδι του. Προσθέτουμε στο τέλος την ρίγανη.
- Σερβίρουμε την τηγανιά με πιλάφι σπυρωτό.
Υλικά συνταγής
- 1 κιλό χοιρινή τηγανιά
- 2 κρεμμύδια σε φέτες
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- ¾ φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι κρασί λευκό ξερό
- αλάτι
- πιπέρι
Διαδικασία συνταγής
- Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κρέας και σοτάρουμε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα απ' όλες τις πλευρές.
- Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μερικά λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και 1 ½ φλιτζ. καυτό νερό.
- Κλείνουμε με καπάκι το τηγάνι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου.
- Βγάζουμε το καπάκι, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μείνει στο τηγάνι το κρέας με το λάδι του. Προσθέτουμε στο τέλος την ρίγανη.
- Σερβίρουμε την τηγανιά με πιλάφι σπυρωτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου